چرا ازدواج فامیلی خوب نیست؟ تمام مشکلات و خطرات ازدواج فامیلی که نمیدانید
چرا ازدواج فامیلی خوب نیست؟ سوال بسیار مهمی که ذهن بسیاری از افراد را اشغال کرده است. چون، شاید شما هم شنیده باشید که هنگام ازدواج دختر یا پسرشان میگویند ما به غریبه دختر نمیدهیم یا از غریبه عروس نمیآوریم.
البته عکس این موضوع نیز ممکن است اتفاق بیفتد و کسانی باشند که بگویند از آشنا عروس و داماد نمیآوریم.
ازدواج فامیلی اتفاقی است که از قدیم الایام رواج داشته است و فقط مختص ایرانیها یا دین اسلام نیست. در جوامع غربی نیز این نوع ازدواج رایج بوده است، به طوری که در روم باستان بیش از 80 درصد ازدواجهای صورت گرفته بین خویشاوندان اتفاق میافتاده است.
اما آیا ادامه این روند درست است؟ خطراتی ندارد؟ سوالاتی که در این مطلب حالیشه به آنها پاسخ خواهیم داد.
چه مشکلاتی با ازدواج بین اقوام رخ خواهد داد؟
از آن جایی که در ازدواج خویشاوندی قرار است دو نفر از یک خانواده با هم ازدواج کنند پس ژنهای مشترکی بین این دو وجود دارد که ممکن است باعث به وجود آمدن مشکلاتی در نوزاد آنها شود.
این مشکلات میتوانند به حدی شدید باشد که باعث تشکیل نشدن قلب جنین یا به دنیا آمدن کودکانی شود که مشکلات ذهنی وجسمی دارند.
با توجه به مطالعات انجام شده در دو کشوری که ازدواج فامیلی بین آنها بسیار رایج بوده، مشخص شده است که کودکان حاصل از ازدواجهای خویشاوندی 2 برابر سایر دیگر کودکان به بیماریها و نواقص مادرزادی مبتلا میشوند.
ازدواج خویشاوندی احتمال ابتلا به بیماریهای ژنتیکی را 2 تا 5/2 برابر بیشتر میکند. برای مثال اگر احتمال ابتلا به یک بیماری ژنتیکی در کودکان حاصل از ازدواج غیر خویشاوندی 2 تا 3 درصد باشد، این احتمال در کودکان حاصل از ازدواج خویشاوندی چیزی حدود 5 تا 6 درصد است.
بیماری در بین کودکان حاصل ازدواج فامیلی
بیماریهای ژنتیکی مغلوب به دو ژن ناقص نیاز دارند تا در فرد بروز کنند. حال امکان دارد دو نفری که قرار است از یک فامیل با هم ازدواج کنند، ژن معیوبی داشته باشند که در بدن خودشان مشکلی ایجاد نکند و باعث بیماری نشود.
با ازدواج این دو فرد که هر یک دارای ژنی معیوب هستند و انتقال هر ژن معیوب به فرزند آنها، آن نوزاد دو ژن معیوب میگیرد. بنابراین، ممکن است به بیماریهای ژنتیکی مغلوب مانند نابینایی، عقب ماندگی ذهنی، کم شنوایی و غیره دچار شود.
از جمله دیگر بیماریهایی که ممکن است در کودک تازه متولد شده مشاهده شود، بیماریهای نادر است که تعداد آنها به چیزی حدود 2000 بیماری میرسد. همچنین، در کودکان حاصل از ازدواج فامیلی امکان بروز بیماریهایی چند عاملی از جمله دیابت نیز افزایش مییابد.
فرزندان متولد شده در اثر ازدواج خویشاوندی ممکن است به نقص ایمنی دچار شوند. این نوزادان ممکن است نسبت به سایر کودکان تازه متولد شده زودتر انواع بیماریها را تجربه کنند. در واقع این کودکان ریسک آسیبپذیری بالاتری دارند.
البته باید در نظر داشت که ازدواج خویشاندی فقط ریسک ابتلا به این بیماریها را افزایش میدهد و این بیماریها ممکن است در افراد سالم نیز اتفاق بیفتد.
شاید بپرسید چرا ازدواج خویشاوندی ریسک ابتلا به بیماریهای ژنتیکی را افزایش میدهد؟
از آن جایی که پدر و مادر هر دو فامیل هستند و یک جد مشترک دارند، احتمال وجود ژن معیوب در هر دو افزایش مییابد و نتیجه آن انواع بیماریهای ژنتیکی است.
انواع ازدواج خویشاوندی
ازدواج خویشاوندی انواع مختلفی دارد که به توضیح هر یک از آنها خواهیم پرداخت. اگر فرزند دو دختر یا دو پسر با یکدیگر ازدواج کنند، ازدواج صورت گرفته را ازدواج فامیلی موازی مینامند.
اگر فرزند دختر با فرزند پسر ازدواج کنند، ازدواج متقابل صورت گرفته است. در بعضی از فرهنگها ازدواج خویشاوندی متقابل بیشتر از نوع موازی توصیه میشود.
خطرناکترین ازدواج خویشاوندی
ازدواجهای خویشاوندی در کل خطرناک هستند و ریسک بالایی دارند ولی ازدواج دختر خاله با پسر خاله یکی از خطرناکترین ازدواجها است.
دلیل این امر وجود شباهتهای ژنتیکی بسیار زیاد بین این دو است. این شباهتهای ژنتیکی باعث به وجود آمدن بیماریهایی میشود که در بالا اشاره کردیم.
معایب دیگر ازدواج فامیلی
در ازدواج خویشاوندی ممکن است در ابتدا روابط خانوادگی بسیار خوب به نظر بیاید و فکر کنید که همه چیز بسیار عالی پیش میرود.
زیرا از خانوادهها، فرهنگ و غیره همدیگر اطلاع دارید و به طور کلی شناخت لازم برای ازدواج برایتان به وجود آمده است.
مشکل اصلی از آنجایی شروع میشود که وقتی ازدواج کردید، دیدتان نسبت به مادر همسرتان که ممکن است خاله، عمه، زندایی یا زن عمویتان باشد، تغییر میکند.
بنابراین او را به چشم مادر شوهر یا مادر زن میبینید. در واقع نسبت فامیلی شما تغییر میکند و دیگر آن احساس سابق را نسبت به خاله یا عمه خود ندارید.
البته ممکن است باز هم او را مانند سابق دوست داشته باشید، ولی توقعاتی که از آن شخص دارید رنگ و بوی دیگری میگیرند.
با ازدواج فامیلی خانواده بزرگتر نمیشود و فرد جدیدی به خانواده اضافه نخواهد شد. در صورتی که اگر با فردی غیراز فامیل ازدواج کنید نه تنها یک فرد جدید وارد خانواده میشود، بلکه به نقشه ژنتیکی فرزندانتان نیز ژنهای جدید با ویژگیهای متنوع و زیادی اضافه خواهد شد.
اهمیت آزمایشات ژنتیکی قبل از ازدواج فامیلی
در پایان باید بگوییم وقتی دو نفر میخواهند با هم ازدواج کنند فرقی نمیکند فامیل باشند یا غیر فامیل، بهتر است ازمایشات ژنتیکی قبل از ازدواج را انجام دهند تا از تولد فرزندان سالم مطمئن شوند.
این آزمایشات برای ازدواجهای فامیلی ضروری است و حتما باید انجام شوند. ممکن است گاهی در آزمایشات قبل از ازدواج احتمال ابتلا به بیماری در فرزندان مشخص نشود، در این صورت امکان تشخیص در آزمایشات بعدی که قبل از تولد فرزند انجام میشود، وجود دارد.
بهتر است افرادی که این نوع ازدواج را انتخاب کردهاند، انجام آزمایشهای غربالگری را جدی بگیرند و برای آن اقدام کنند.